Zoutelande, 27 maart – 1 april
Programma

Maandag 27 maart
- Aankomst
- 13:30 uur: Opening
- 14:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 28 maart
- 12:00 uur: Ronde 2

Woensdag 29 maart
- 09:30 uur: Ronde 3
- 15:00 uur: Ronde 4

Donderdag 30 maart
- 12:00 uur: Ronde 5

Vrijdag 31 maart
- 12:00 uur: Ronde 6

Zaterdag 1 april
- 10:00 uur: Ronde 7
- 15:30 uur: Prijsuitreiking
Links

Heike Verheul titelverdedigster

Dankzij een gelijkspel tegen Vitalia Doumesh heeft Heike Verheul zich op de slotdag van het NK vrouwen 2016 verzekerd van de nationale titel. In de slotronde kwam Heike een gelijkwaardige remise overeen met haar concurrente Vitalia Doumesh. In punten eindigden de twee speelsters gelijk, maar omdat het saldo van plus- en minremises gunstig was voor Heike nam zij de nationale titel over van Vitalia.

20160409160052Met haar eerste prijs doorbrak Heike de hegemonie van speelsters die opgeleid werden in de voormalige Sovjet-Unie. Nadat Karen van Lith in 1996 haar elfde Nederlandse titel had veroverd domineerden Nina Hoekman, Tanja Chub, Vitalia Doumesh en Olga Kamyshleeva gedurende twee decennia de titelstrijd bij de vrouwen. Tot 9 april 2016, toen een 23-jarige antropologiestudente uit Utrecht in het Beach Hotel in Zoutelande haar eerste nationale titel veroverde.

Vlnr: Vitalia Doumesh, Heike Verheul, Jacqueline Schouten

In het duel tussen Heike en Vitalia was het spannend vanaf de eerste zet. Na een Keller-opening kreeg Vitalia in het middenspel wat terreinvoordeel. Heike moest in die fase van de partij alle zeilen bijzetten om nadeel te voorkomen. Een nadelige remise zou immers resulteren in een barrage om de eerste plaats. Achter het bord slaagde Heike er in alle obstakels te omzeilen. Na haar 53ste zet moest Vitalia erkennen dat een plusremise er niet meer in zat en was ze de eerste die Heike met haar titel feliciteerde.

Jacqueline Schouten verzekerde zich via een gelijkspel tegen Ester van Muijen van de derde plaats in het eindklassement. Ester kwam met prima spel uit de opening, maar haar voordeel verwaterde in het middenspel. Na haar 55ste zet berustte Ester in een gelijkspel. Voor Jacqueline was het haar eerste podiumplaats sinds 1993, toen ze achter Karen van Lith de tweede plaats pakte.

De vierde plaats ging net als vorig jaar naar Leonie de Graag. Denise van Dam, haar opponente in de slotronde, miste in het middenspel een goede winstkans. Als ze op de 39ste zet 23-29! speelt dreigt een damcombinatie met 14-20, waar wit bitter weinig tegen kan uitrichten. In de partij kreeg Leonie de beste kansen, maar meer dan een gelijkwaardige remise leek er niet in te zitten. Na een foutje van Denise op de 74ste zet kreeg Leonie toch nog een plusje en de vierde plaats in de eindrangschikking.

Omdat Stella van Buuren om gezondheidsredenen moest afhaken voor haar laatste partij kreeg Rianka van Ombergen in de slotronde een reglementaire overwinning achter haar naam.

Tekst: Daaf Kasse

Lokatie
Links