Zoutelande, 27 maart – 1 april
Programma

Maandag 27 maart
- Aankomst
- 13:30 uur: Opening
- 14:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 28 maart
- 12:00 uur: Ronde 2

Woensdag 29 maart
- 09:30 uur: Ronde 3
- 15:00 uur: Ronde 4

Donderdag 30 maart
- 12:00 uur: Ronde 5

Vrijdag 31 maart
- 12:00 uur: Ronde 6

Zaterdag 1 april
- 10:00 uur: Ronde 7
- 15:30 uur: Prijsuitreiking
Links

Graas en Doumesh geven eerste dag kleur

Vitalia Doumesh

In het zonovergoten Zoutelande is het Nederlands damkampioenschap voor vrouwen van start gegaan met twee beslissingen. Barbara Graas en Vitalia Doumesh deelden de eerste tik uit en leiden het (zeer) voorlopige klassement.

Vitalia DoumeshVoor Vitalia Doumesh, de kampioene van 2015, was de overwinning op Jacqueline Schouten een mooie opsteker. In het middenspel dwong Vitalia een hekstelling af. Op zich nog geen reden voor paniek, maar na enkele minder handige zetten was schijfverlies voor de nummer drie van vorig jaar niet meer te vermijden. Een schijfoffer hielp ook niet zodat Doumesh snel de twee punten opstreek. Op dat moment had Barbara Graas de winst al enige tijd op zak. De oudste deelneemster heeft in Zoutelande de laagste rating en gaf bij de opening te kennen dat ze als voornaamste doel heeft om niet als laatste te eindigen.

Dat ze veel meer in haar mars heeft liet ze in haar partij tegen Leonie de Graag zien. De Zeeuwse troef kwam als gevolg van een korte vleugelopsluiting al slecht uit de opening en werd in het middenspel het slachtoffer van een doorbraak naar veld 44. Leonie had nog wel een stand kunnen bereiken met een schijfje minder en mogelijk wat compensatie, maar ze liet het zich niet meer bewijzen.

Heike Verheul kon geen vuist maken tegen Laura Timmerman, die na een jaartje afwezigheid weer terug is op het hoogste niveau. Met een ruil naar veld 21 stichtte de kampioene van 2016 nog wat verwarring, maar met een goed getimed offer op de 53ste zet zette Laura een streep door de eventuele winstkansen van de titelhoudster.

Ester van Muijen en Denise van Dam, twee speelsters die hun opleiding bij het Wageningse WSDV hebben genoten, vochten een pittig duel uit waarin de kansen lang in evenwicht waren. In de overgang naar het eindspel moest Denise op haar tellen passen. Waarschijnlijk zat er nog wel ergens een gelijkwaardige remise voor haar in, maar met een handige manoeuvre dwong Ester een schijfoffer af en forceerde ze toch nog een plusje.

Daaf Kasse.

Lokatie
Links